7 основни предимства на физикалната терапия след болестта от Covid-19

В днешно време, когато сме в средата на глобална пандемия, въпреки че не познаваме последиците от болестта много добре, ясно се вижда, че един от най-важните фактори за връщането на пациента към нормалния му живот е „Физикална терапия и рехабилитация“, в зависимост от симптомите, които наблюдаваме при пациентите. 

Посочвайки, че физиотерапията и рехабилитацията винаги са ефективни в периода на възстановяване на хронични заболявания, експертът физиотерапевт Алтан Ялъм от Центъра за физикална терапия на Терапевтичен спортен център каза:

„Ако споменем накратко симптомите на Covid-19: Повечето от пациентите развиват дихателни проблеми поради засягане на белите дробове и в резултат на придържането им към дългосрочна дихателна подкрепа. В повечето случаи се наблюдават интензивни болки в ставите и мускулите. Болки в шията, гърба и гърдите се наблюдават след продължителни пристъпи на кашлица. Болка поради неактивност, особено в коленете и ханша, се появява, когато мускулната сила намалява. Заедно с тях могат да се появят много симптоми като проблеми с координацията, загуба на мускулна сила, проблеми с раменете след интензивно лечение, загуба на равновесие и координация. „Физикарната терапия и рехабилитация са сред най-ефективните методи за лечение на периода на възстановяване след болестта на Covid-19 и други хронични заболявания.“

Обяснявайки ролята и ефектите на физикалната терапия и рехабилитация в процеса на възстановяване на хронични пациенти, Алтан Ялъм каза: 

1-Методи за упражнения и разтягане, които подобряват белодробния капацитет на пациентите, възвръщат комфортното дишане, което пациентите губят. 

2-Физиотерапевтични модели за хронична болка ще ускорят намаляването на болката. 

3-Стречинг и регионални дихателни упражнения за областта на гърба и гърдите едновременно ще регулират дишането и ще облекчат напрежението в тази област.

4-Упражнения и модели за лечение на бедрото и коляното ще увеличат силата на мускулите, ще намалят натоварванията на ставите и ще намалят болката. 

5-Програми за упражнения и дейности, които трябва да се изготвят от експертни физиотерапевти, ще решат отстраняването и ще дадат на пациентите дългосрочен навик за упражнения. 

6- Болката в раменете, която често се наблюдава при пациенти в интензивно лечение, ще се облекчи чрез физическа терапия. 

7-Загубите на равновесие и състояние в резултат на продължителна почивка в леглото ще бъдат подобрени с упражнения за баланс и програми за упражнения за цялото тяло.


Hibya Haber Ajansı

Okunma