Икономиката на Китай е нараснала с 2,3 процента през миналата година

Съобщава се, че брутният вътрешен продукт (БВП) на Китай е нараснал с 2,3% през 2020 г. в сравнение с миналата година, надхвърляйки 100 трилиона юана.

На пресконференцията, проведена днес от пресслужбата на Държавния съвет на Китай, беше съобщено, че китайската икономика е нараснала с 2,3 процента през 2020 г., а нейният БВП е достигнал 101 трилиона 598 милиарда 600 милиона юана (15,42 трилиона долара).

Когато се анализира на база тримесечия, през първото тримесечие се наблюдава спад от 6,8%, увеличение от 3,2% през второто тримесечие, ръст от 4,9% през третото тримесечие и увеличение от 6,5% през четвъртото тримесечие.
 
В изявлението беше посочено, че с гарантирането на заетостта и условията на живот на хората икономическите дейности на Китай са се подобрили и че големите задачи по отношение на икономическото и социалното развитие са изпълнени по-добре, противно на очакванията. В изявлението, в което се посочва, че китайското правителство е предприело мерки като увеличаване на разходите, намаляване на данъците и понижаване на лихвените проценти на банките и лихвените проценти по дълга, за да сведе до минимум въздействието на Covid-19 и да поддържа стабилност в растежа и заетостта, фабриките започват да работят отново с контрола на епидемията, училищата и Беше отбелязано, че са отворени туристически места.
 
Според данните индустриалното производство с добавена стойност се е увеличило с 2,8%, инвестициите в дълготрайни активи са нараснали с 2,9%. Продажбите на дребно са намалели с 3,9% поради пандемията. Администрацията обяви, че въпреки икономическите показатели, надхвърлящи очакванията, в някои области има несигурност поради промените в епидемичната ситуация и външната среда, така че правителството ще предприеме допълнителни мерки, за да поддържа епидемията под контрол и да поддържа резултатите от икономическото развитие.
 

Източник: Китайско Международно Радио /Çin Uluslararası Radyosu/


Hibya Haber Ajansı

Okunma