Фед ще запази експанзивната си позиция ...

В FOMC, където не е взето ново решение, виждаме, че някои изрази, свързани с икономическото възстановяване, са променени в текста на политиката. Отделно от това можем да кажем, че това е невъзбуден FOMC.

В FOMC, където не е взето ново решение, виждаме, че някои изрази, свързани с икономическото възстановяване, са променени в текста на политиката. Отделно от това можем да кажем, че това е невъзбуден FOMC. В този момент най-любопитната тема е „изтъняване“, а Пауъл в този момент всъщност заяви, че не сме на етап да говорим „изтъняващо се“ в речта си преди две седмици. Съществува обаче сегмент във FOMC, който смята, че лихвените проценти трябва да бъдат увеличени по-рано. Всички признаци на подобрение ще укрепят ръката на този разрез с течение на времето.

 

Като едно от поразителните изречения в текста; "Темпът на икономическа активност и възстановяване на заетостта се забави през последните месеци, а слабостта се концентрира в секторите, най-неблагоприятно засегнати от пандемията." откроява. Степента на разпространение на вируса удря най-много в сферата на услугите (настаняване, кетъринг, ресторант, авиация). Положението на проблемните сектори ще зависи в голяма степен от фискалната експанзия. Ще видим каква част от пакета Biden е изрязан, помагането на компании е елемент, който не трябва да се подрязва. Други модифицирани части са; „Ходът на икономиката ще зависи значително от хода на вируса, включително напредъка на ваксините. Продължаващата криза в общественото здраве продължава да оказва натиск върху икономическата активност, заетостта и инфлацията и крие значителни рискове за икономическите перспективи. " изглежда като. Понастоящем ваксинацията е основният предпазител в точката на възстановяване на икономиката. За съжаление ваксинацията няма да стане по хомогенен начин по целия свят и докато големите държави ваксинират собствените си популации, по-слабо развитите страни все още няма да имат достъп до ваксината. Една от най-важните последици от този кризисен период; че развитите страни, които могат финансово да подкрепят икономиката си и имат достъп до ваксини, ще излязат от кризата, като увеличат разликата.

 

Акценти от страна на Пауъл; "Паричната позиция ще бъде експанзивна, докато епидемията приключи, има дълъг път по отношение на заетостта и инфлацията и кризата не засяга всички по един и същ начин." Важно е да се обърне внимание на асиметричното въздействие на кризата. Едно от наследствата на кризата ще бъде задълбочаването на икономическата несправедливост. Най-значителният токсичен ефект би бил, че прекомерната парична подкрепа допълнително ще облекчи „тези, които имат по-голям достъп до кредит“ без подходяща финансова подкрепа и няма да докосне тези, които всъщност се нуждаят от подкрепа. Поради тази причина е наложително да се подкрепят групите със средни и по-ниски доходи, дълбоко засегнати от кризата, и да се гарантира оцеляването на местния бизнес. Това ще бъде основната функция на финансовия пакет, а забавеният или неадекватен пакет няма да може да предложи достатъчно възстановяване.

 

Kaynak Tera Yatırım
Hibya Haber Ajansı

Okunma