Трябва ли да се ваксинираме срещу грип и пневмония?

Докато коронавирусът продължава, сезонът на грипа е започнал и търсим отговор на въпроса:

Трябва ли да се ваксинираме? 

Тъй като епидемията от коронавирус се разрасна по целия свят, стана още по-важно защитата срещу очакваните огнища на грип и пневмония през есента. Експертите посочват, че грипната или пневмонична инфекция, която трябва да бъде изложена на коронавирусна инфекция, може да бъде животозастрашаваща в слабо тяло и казват, че имунитетът трябва да бъде придобит чрез ваксина.

Медицината, борейки се с Covid-19, се подготвя за труден процес. Притеснява се, че ако грипните и пневмонични заболявания, които се появяват всяка година през есенните и зимните месеци, се комбинират с Covid-19 тази година, последствията могат да бъдат по-тежки. Тъй като тези заболявания са със сходни симптоми като кашлица, умора, мускулни болки и висока температура, не могат да бъдат разграничени чрез физически преглед, ще се използват тестове. И така, какво да направя, за да избегна грип и пневмония? Кой и кога трябва да получи ваксина срещу грип и пневмония? Каква ще е ползата? Медицински факултет на Университета Малтепе, Катедра по фамилна медицина, Членът на факултета Д-р Шевин Демир отговори на тези любопитни въпроси.

Заявявайки, че основната цел на ваксинирането е „да се предотвратят епидемии чрез осигуряване на имунитета на индивида и обществото, да се намалят последствията и смъртните случаи, причинени от заболявания при хората“.
Д-р Демир каза, че по време на пандемичния процес трябва да се обърне допълнително внимание на имунизацията, за да се намали разпространението на вируси, различни от Covid-19, и да се премахнат проблемите, които могат да възникнат, ако те съществуват едновременно. В този контекст Д-р Демир обърна внимание най-много на ваксината срещу грип и пневмония.

КОЙ ТРЯБВА ДА СЕ ВАКСИНИРА СРЕЩУ ГРИПА? 

Обяснявайки, че грипната болест обикновено отшумява без лечение в рамките на седмица или две, тя може да причини хоспитализация и дори смърт при много млади, възрастни хора и групи с хронични заболявания, каза Демир: 
„Хората на възраст над 65 години, бременните жени, хората, отсядащи в домове за възрастни хора, пациенти с хронични заболявания като астма, ХОББ, сърдечни заболявания, диабет, рак, затлъстяване и пациенти, които използват имуносупресори, могат да имат по-тежко заболяване, ако имат грип. Препоръчваме на всички тези групи и здравни специалисти, които има вероятност да имат тежко заболяване, да получат противогрипна ваксина. Препоръчително е и останалите да се ваксинират."

Демир посочи, че тъй като защитният ефект на ваксината започва 1-2 седмици след приложението, най-доброто време за поставяне е точно преди месеците, когато грипът е най-често срещан, т.е. октомври и ноември, и че препоръчаното време за ваксиниране може да варира в зависимост от географския регион.

Ваксината срещу пневмония няма сезон 

Посочвайки, че най-честата причина за белодробни инфекции са бактериите, наречени „Streptococcus pneumoniae“, Д-р Демир посочи, че докато пневмонията се проявява със симптоми като кашлица, храчки, задух и треска, тя може да причини общо влошаване на състоянието, промяна на съзнанието и дори смърт при възрастните хора и тези със слаба имунна система. Подчертавайки, че те препоръчват ваксинирането за пневмония във всички групи, където болестта може да бъде тежка при пневмония, точно както при грип, Демир продължи, както следва: 
„Има два вида ваксина срещу пневмония, единият е полизахарид (Pneumovax 23), а другият конюгиран (Prevnar 13). Това е най-ефективният метод за използване на полизахаридна ваксина след конюгирана ваксина, за да се осигури по-широк имунен отговор. Тъй като времето, което трябва да бъде между две ваксини, може да бъде повлияно от сегашното ни здравословно състояние, е полезно да се консултирате с лекар преди ваксинирането. За разлика от грипната ваксина, няма конкретен сезон за поставяне."

КАКВА Е ПОЛЗАТА ОТ ВАКСИНАТА? 

Подчертавайки, че когато Covid-19 премине някоя от пневмонията или грипа, съпротивлението на тялото ще намалее и ще стане по-чувствително към другите. Демир каза, това че ваксината срещу пневмония или грип ще ни позволи да преодолеем тези заболявания по-лесно и да бъдем по-силни по време на борбата с Covid-19. Той добави, че мерките като носенето на маски и обръщането на внимание на социалната дистанция са жизненоважни за предпазване от въздушни болести като грип и пневмония - точно като Covid-19.


Hibya Haber Ajansı

Okunma